Meşhur Konya Bamya Çorbası Yapılışı
Bamya Çorbası nasıl yapılır tarifi pişirilişi nasıl olacak? Orta Anadolu’da da yapılan "Bamya Çorbası" Konya’da klasik menülerde ara yemeği olarak önem arz eder. Konya’da Düğün pilavı ve ziyafetleri yemek takımında ekşi olduğu için tatlıdan sonra verilerek ikinci tertip yemeklerin yenmesi için iştah açar.
Bamyayı yüzünkoyu kalbura sürtülecek. Sünmemesi için limonla kaynatacan. Önce eti, et yağsızsa biraz yağ koyacan, sonra soğanı üzerine atacan kavuracan.
Yazsa domates kışsa salça koyacan. Bol sıcak su koyup bamyaları atacan, limon sıkıp büngül büngül kaynatacan”.
Bamya Çorbası Malzemeleri Neler?
4 kişiden fazla..
- ½ su bardağı kuru çiçek bamya (25 gr)
- ½ limon (dilimlenmiş)
- 3 sb su (bamyaları haşlamak için)
- ½ sb kuyruk yağı (bamyaların büyüklüğünde doğranmış)
- 1 sb kuzu eti (bamyaların büyüklüğünde doğranmış)
- 1 yk sadeyağ
- 200 g / 2 soğan (çok ince kıyılmış)
- 1 yk domates salçası (yazsa ve istenirse 3 kırmızı domates)
- 5 sb et suyu veya su
- 1 tk tuz
- Pişme Süresi:55-60 dakika
- 2 çorba kaşığı limon suyu veya koruk (olmamış üzüm) suyu
Konya Usulü Bamya Çorbası Yapılışı
Bamyaları tüylerinin dökülmesi için kalburda veya bez arasında ov ve yıka. Üç dört limon dilimi konulmuş suyla (limon sünmemesini sağlar) yarı haşla, iplerini çıkar. Tencereye eti ve kuyrukları koy, kapağı kapat.
Et bıraktığı suyu çekinceye kadar arada bir karıştırarak kavur. Sadeyağını, soğanları ilave et, soğanlar sararıncaya kadar kavur. Salçayı, (yazsa ince doğranmış domatesleri) koy, çevir. Suyu ilave et, kapak ört, etler pişinceye kadar yaklaşık 30 dakika kaynat, tuz at.
Suyu eksilmişse 5 su bardağına tamamla. Haşlanmış bamyaları, limon veya koruk suyunu ilave et, kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe al, bamyalar yumuşayıncaya kadar 20-30 dakika kadar pişir.
* Meram Yaka'da Meşhur Çorbacı "Yaka Çorbacım"da Konya usulüne göre pişirilmiş bir "Bamya Çorbası" içebilirsiniz! Bizden söylemesi.. İsterseniz bir tarifde Muharrem Bey'den alın... Bilgi alınız İletişim Telefonu
0 yorum:
Yorum Gönder